2011. szeptember 29., csütörtök

Egy hónap után

Szinte hihetetlen, hogy lassan egy hónapja itt vagyok. Kezdenek rutinná válni a dolgok, az egyetemen is egyre ritkábban tévedek el...:)
A legjobban a finn órákat élvezem. Nagyon sok dolog előjött a passzív tudásomból, tanulgatok Elinával is, na meg hát az se hátrány, hogy a finn rokon nyelv. Ez akkor tudatosul benned leginkább, amikor egy amerikaiakkal, franciákkal, spanyolokkal és ázsiaiakkal teli teremben vagy, és együtt tanultok finnül. Szegények nem bírják kimondani az ö és ü hangot (utóbbi a finn y megfelelője). A legtöbben egyszerűen képtelenek képezni. Aztán...nagyon nehezen értették meg, hogy a finnben elöljárószók helyett toldalékok vannak. Pl. angol: in the car, finn: autossa, magyar: autóban. Nincsenek nyelvtani nemek (mint pl. az angol he, she, it). A hangsúly a szó első szótagjára esik. És még sorolhatnám. Ezek mind olyan dolgok, amelyek evidensek és könnyen érthetők egy magyarnak.
Közben meg -akármennyire jó is itt kint- már gondolkodunk a hazaúton az itteni magyarokkal, ugyanis jóval előbb le kell foglalni. Az olcsó wizzair-es Budapest-Turku járatot megszüntették az okosok, az AirBaltic pedig nem indít járatokat november és május között se Helsinkiből, se Ouluból Budapestre. Úgyhogy marad az Oulu-Bécs, onnan meg megoldani valahogy...vagy a talán legolcsóbb, de macerásabb komp Turkuból Stockholmba, majd onnan wizzair Budapestre. A napokban el kéne dönteni és lefoglalni (amint megjön az ösztöndíjam).
Tegnap könyvtáraztam, találtam egy kicsi, aranyos magyar-finn szótárat. Ahogy nézelődtem, egy csomó magyar nyelvű könyvre bukkantam. Iyenkor mindig örül a pici szívem.^^ Na meg akkor is, amikor meglátom leárazva a kedvenc finn csokimat:
1922 óta ugyanaz a recept, de ne is változtassanak, mert nagyon jóóó!
Aztán...van kummi familym! Már felvettük a kapcsolatot, az anyuka, Paula abszolút kedvesnek tűnik. Szombaton találkozom velük először, meghívtak ebédre magukhoz vagy étterembe a belvárosba. Kíváncsi leszek, milyen lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése